Mooi stuk in De Ondernemer

Onlangs werd ik gevraagd voor een artikel in De Ondernemer. De auteur en fotografe hebben er een mooi artikel van gemaakt.

Houtwerken uit Ootmarsum gaan de wereld over

Speciaalzaak midwinterhoorns en hout.

Wie na een bezoekje aan kunststad Ootmarsum een presentje mee wil nemen voor de thuisblijvers zit gebakken. Ondernemer Eddy Tenniglo runt zijn speciaalzaak Souvenirhuis Tenniglo met heel zijn hart en maakt met passie en ambacht typische Twentse houtproducten die de hele wereld over gaan.

Wie echter op zoek is naar standaard souvenirs als t-shirts en sleutelhangers hoeft niet bij Tenniglo binnen te stappen. “Souvenir is voor ons bijna een denigrerend woord, dit is passie en ambacht", legt Eddy Tenniglo uit. Al generaties lang maakt de familie Tenniglo typisch Twentse houtproducten. De midwinterhoorns, goastokken, tuugkisten en geveltekens zijn een begrip in de regio.

Eeuwenoude houtfamilie

Vader Frans, grootvader Everhard en daar ook weer de vader en grootvader van: de geschiedenis van houtfamilie Tenniglo gaat terug tot halverwege de achttiende eeuw. De werkplaats vlakbij de voormalige stadswal aan de rand van het oude centrum in Ootmarsum is bijna heilige grond te noemen. Eddy Tenniglo kreeg zijn liefde voor het houtvak met de paplepel ingegoten.

Gereedschap

Hij gebruikt het gereedschap waarmee zijn opa nog werkte. "Deze draaigutsen, een soort beitels om hout mee te draaien, zijn alweer meer dan een halve eeuw oud. Natuurlijk hebben we hier ook nieuwe machines staan, maar de draaigutsen voldoen nog altijd. Dat geldt ook voor de schaafjes die ik altijd gebruik om de midwinterhoorns te maken."

Trots

Tenniglo straalt helemaal als hij het over zijn ambacht heeft. Niet zelden zondert hij zich dagenlang af om met veel gevoel en beleving een midwinterhoorn te produceren. "Na het zoeken van een mooie, kromme tak en het drogen daarvan, begin het werk pas echt. Ik heb veel gevoel voor materiaal, weet precies hoe je het hout moet aanpakken. En als onze hoorns dan uiteindelijk in de vrieskou over de Twentse velden schallen, maakt me dat echt onwijs trots.'' De laatste jaren is de beruchte Twentse demowedstrijd midwinterhoornblazen, de Zilveren Midwinterhoorn, gewonnen door René Koopman uit Tubbergen. "Hij greep de eerste plek met midwinterhoorns die ik gemaakt heb."

Twents hout gaat de wereld over

Het werk van Tenniglo blijft zeker niet beperkt tot de Twentse grenzen. "Onder onze klanten zijn ook veel Tukkers die op zakenreis naar het buitenland gaan en iets origineels willen meenemen voor hun relaties", vertelt hij. "Dan verkoop ik ze een paar klompen of een gevelteken. Verder zien we hier ook vaak mensen terug die Twente verlaten hebben, ook om naar het buitenland te gaan. Laatst was hier nog een klant die nu in Engeland woont, erg leuk vind ik dat. Ik weet dat ons werk ook te vinden is in India en Amerika. We hebben een goede naam opgebouwd in de regio en ver daarbuiten. En ik ben van plan deze traditie zo lang mogelijk voort te zetten.

Bron: De Ondernemer Auteur:Jochem Vreeman Foto: Annina Romita Publicatiedatum: 20 mei 2016, 09.39 uur

Bekijk hier het volledige artikel.

 

Productoverzicht

  • tuugkist-kado-01
    Tuugkist met flesje drank
  • Goastok met knapzak
    Goastok met knapzak
  • Klotenzak met boerenjongens en krentenwegge
    Klotenzak met krentenwegge en drankflesje
  • Houten kerstboom
    Houten kerstboom
  • Typisch twents cadeau
    Typisch twents cadeau
  • Tuugkist met Twentse krentenwegge of koekjes
    Tuugkist met krentenwegge
  • Klotenzak kado
    Klotenzak geschenkverpakking
  • Goastok met gevulde knapzak
    Goastok met gevulde knapzak
  • Gevulde twentse tuugkist
    Gevulde Twentse tuugkist

Meer weten?

U wilt graag iets meer weten over onze bespeelbare midwinterhoorns, geveltekens, tuugkisten, goastok, houten speelgoed of de manier waarop ze gemaakt worden?

Kom dan eens langs. Onder het genot van een Twents bakje koffie, vertellen wij u graag meer.

Openingstijden

Maandag Op afspraak
Dinsdag Op afspraak
Woensdag 10:00 - 17:30 uur
Donderdag 10:00 - 17:30 uur
Vrijdag 10:00 - 17:30 uur
Zaterdag 10:00 - 17:00 uur
Zondag Op afspraak

Afspraak maken kan ook buiten openingstijden.
Neem dan telefonisch contact op.

Contactgegevens